Jaką kasę fiskalną wybrać do restauracji?

Otwarcie restauracji to ciągle dobry pomysł na intratny biznes. Ma szansę na powodzenie niezależnie od tego, czy planujesz otworzyć restaurację tylko na sezon, a może chcesz prowadzić całoroczny lokal gastronomiczny. Zanim otworzysz swój lokal dla klientów, będziesz musiał podjąć wiele trudnych decyzji. Jedną z nich jest wybór kasy fiskalnej odpowiedniej do potrzeb Twojego lokalu. 

Czy w restauracji musi być kasa fiskalna? 

Posiadanie kasy fiskalnej to jeden z obowiązków właściciela lokalu gastronomicznego. W przeszłości istniały przepisy, w myśl których przedsiębiorcy o mniejszych obrotach nie musieli wyposażać swojego lokalu w urządzenia fiskalne. Obecnie usługi gastronomiczne wchodzą w zakres przedsięwzięć, które wymagają  bezwzględnej fiskalizacji i to już od pierwszego klienta odwiedzającego nową placówkę. 
Samo posiadanie kasy fiskalnej to jednak nie wszystko. W myśl przepisów ustawy o VAT, od 1 styczna 2021 każdy lokal gastronomiczny musi być wyposażony w kasę fiskalną online. Takie urządzenie ma dodatkową funkcję, która polega na możliwości łączenia się i przesyłania danych o sprzedaży do Centralnego Repozytorium Kas. Wobec braku możliwości modyfikacji starych kas, zachodzi konieczność wymiany dotychczasowych kas na nowe urządzenia online. 

Kasa fiskalna do restauracji i ogródków piwnych

Myśląc o restauracji, z reguły wyobrażamy sobie budynek z salą dla gości, na której rozmieszczone są stoliki. W mniejszych lokalach, gdzie do obsługi mamy zaledwie kilka stolików rozliczenie ich nie sprawia większych problemów. Nieco trudniejsza jest obsługa dużego lokalu, który otoczony jest ogródkiem lub ma dodatkowy poziom. Wybierając kasę, warto zwrócić uwagę na to, czy jest ona przeznaczona dla gastronomii i będzie w pomocna w takim charakterze pracy.
Kasoterminal Pospay online to urządzenie, które pozwoli na łatwiejszą obsługę restauracji o różnym poziomie komplikacji. Ten produkt jest w formie przenośnego terminala, który został wyposażony w oprogramowanie kasowe. To nowoczesne urządzenie może być wykorzystywane także jako terminal płatniczy, co ułatwi pobieranie opłat od klientów znajdujących się w odległych częściach lokalu lub na zewnątrz. Jest to także jedno z najmniejszych tego typu urządzeń na rynku, które kelner może stale nosić przy sobie.

W lokalach o nieco mniej skomplikowanej strukturze, jak puby czy ogródki piwne można polecić kasy typu Posnet Revo Online. Jest to klasyczna i niezwykle popularna kasa, która umożliwia podłączenie dodatkowych akcesoriów. W zależności od charakteru lokalu możesz zintegrować z nią drukarkę do zamówień na kuchnię, skaner kodów kreskowych, szufladę kasową czy terminal. Urządzenie współpracuje także z wagą elektroniczną DS1, co sprawdzi się w lokalach z żywnością na wagę lub barach sałatkowych. W obudowę kasy wmontowany jest wyświetlacz, który informuje klienta o należności. Podobne zalety ma inna kasa Posnet Ergo Online, jednak jej konstrukcja umożliwia stosowanie kasy również jako urządzenia przenośnego. 

Jeśli szukasz drukarki do tego typu działalności, warto wybrać Posnet XL 2 Online. To urządzenie można z łatwością zintegrować ze wszystkimi programami dedykowanymi dla gastronomii. Pozwala nie tylko na drukowanie zamówienia dla kuchni z dodatkowymi informacjami, ale także wydruk paragonów, czy faktur za posiłek. Co ciekawe, ta drukarka również ma możliwość łączenia się z CBK, a jej niewielkie rozmiary ułatwiają umieszczenie urządzenia nawet w obrębie ciasnych stanowisk kasowych.

Jaka kasa do lokali Fast food?

Restauracje z salą sprzedaży i ogródkami to tylko jeden z typów lokali gastronomicznych. W wielu punktach coraz większą popularnością cieszą się zamówienia składane za pośrednictwem internetu. Podczas prowadzenia lokali typu Fast food warto postawić na kasę, której system będzie w stanie przyjmować takie zamówienia i co zapobiegnie tworzeniu się bałaganu. W tym wypadku z reguły nie ma potrzeby wybierania kasy z planem sali i rozłożeniem stolików. W takim przypadku warto rozważyć instalację systemu sprzedaży opartego na terminalu z ekranem dotykowym Hisense oraz oprogramowaniem  Small Business Bistro lub GoPOS

Przy realizacji zamówień internetowych czy przygotowywanych na dowóz, ogromne znaczenie ma logistyka. Posiłek musi dotrzeć do klienta ciepły, dlatego warto realizować zamówienia pojedynczo lub według klucza uwzględniającego położenie poszczególnych miejsc. Pomocna będzie w tym baza stałych klientów, dzięki której komunikacja z dostawcami stanie się łatwiejsza. Pozwoli to także uniknąć zbyt długiego czasu oczekiwania czy wysyłania kilku kolejnych kursów z rzędu w ten sam rejon. 

Punkty gastronomiczne z szybkimi posiłkami wydawanymi na miejscu muszą być wyposażone w urządzenia, których system umożliwia przywołanie klientów. Kasa może być zintegrowana z głośnikiem lub wyświetlaczem emitującym kolejny numer zamówienia. W takim systemie ważna będzie także wydajna drukarka, taka jak Posnet HD Online. Z jej pomocą można szybko wydrukować nie tylko paragon, ale także kwit z numerem zamówienia, który będzie upoważniał do odbioru posiłku we właściwym punkcie. 
ASSECO - WAPRODIGIDIGILAB TRADINGDotykačkaEDATAELOELTRONIKELZABEMARFAREXFAWAGHONEYWELLINNOVAINSERTPOSNETSHARPSYMPLEXTORELLYakudoZEBRA

Serwis internetowy fiscash.com.pl wykorzystuje pliki cookies. by ułatwić korzystanie z jego zasobów. Jeśli nie wyrażasz zgody, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia przeglądarki. Więcej "polityka prywatności". Polityka cookies

Zamknij